پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

نرسیدن به رکوع بدلیل خواندن سوره با اطمینان به درک رکوع [اقتدا در رکعت سوم و چهارم ]

پرسش : کسی که در رکعت سوم یا چهارم به امام جماعت اقتدا کند و اطمینان داشته باشد فرصت برای خواندن سوره دارد اما به صورت اتفاقی به رکوع امام نرسد چه حکمی دارد؟
پاسخ : كسى كه اطمينان دارد اگر سوره را بخواند به ركوع امام مى‏ رسد، احتياط واجب آن است كه سوره را بخواند و در اين حال اگر سوره را بخواند و اتفاقا به ركوع امام نرسد جماعت او صحيح است.

چگونگی اقتدا کردن در رکعت چهارم [اقتدا در رکعت سوم و چهارم ]

پرسش : شخصی که در رکعت چهارم به نماز جماعت برسد چگونه می تواند اقتدا کند؟
پاسخ : هرگاه در حال قيام رکعت چهارم به امام اقتدا کند، بايد حمد و سوره را بخواند و اگر براي سوره وقت ندارد فقط حمد را بخواند و خود را در رکوع به امام برساند. اما اگر بداند با اقتدا کردن و خواندن حمد، به رکوع امام نمي رسد، بنابراحتياط واجب بايد صبر کند تا امام به رکوع برود بعد اقتدا کند. در تشهد و سلام آخر امام، بنابر احتیاط واجب بصورت تجافی می نشیند و تا سلام امام صبر می کند و بعد از آن بر مي خيزد و بقيه نماز را بصورت فرادي ادامه مي دهد.

چگونگی اقتدا کردن در رکعت سوم [اقتدا در رکعت سوم و چهارم ]

پرسش : شخصی که در رکعت سوم به نماز جماعت برسد چگونه می تواند اقتدا کند؟
پاسخ : هرگاه در حال قیام ركعت سوم به امام اقتدا كند، بايد حمد و سوره را بخواند و اگر براى سوره وقت ندارد فقط حمد را بخواند و خود را در ركوع به امام برساند. اما اگر بداند با اقتدا کردن و خواندن حمد، به ركوع امام نمى‏ رسد، بنابراحتياط واجب بايد صبر كند تا امام به ركوع برود بعد اقتدا كند. در تشهد و سلام آخر امام، همراه با او تشهد را می خواند و بنابر احتیاط واجب تا سلام امام به صورت تجافی می نشیند و بعد از آن بر می خیزد و بقیه نماز را بصورت فرادی ادامه می دهد.

وظیفه مأمومی که قبل از رکوع امام بفهمد حمد را نخوانده است [اقتدا در رکعت سوم و چهارم ]

پرسش : اگر در نماز جماعت، امام در رکعت چهارم و مأموم در رکعت دوم باشد و مأموم قبل از رکوع امام به یاد آورد که حمد را نخوانده است چه وظیفه ای دارد؟
پاسخ : با توجه به آنچه نوشته اید، حمد را می خواند و فرادی ادامه می دهد.

وظیفه مأموم در صورتی که نتواند حمد را تمام کند [اقتدا در رکعت سوم و چهارم ]

پرسش : اگر در نماز جماعت، امام در ركعت سوم و مأموم در ركعت دوم باشد و پيش از تمام شدن سوره حمد توسط مأموم، امام به ركوع برود و مأموم نیز اگر بخواهد «حمد» را تمام كند به ركوع امام نمی رسد وظيفه ی مأموم چه می باشد؟
پاسخ : نماز مأموم فرادا مى‏ شود و حمد و سوره را كامل مى‏ خواند و پس از اتمام نماز بنابر احتياط نماز را اعاده كند.

اعلام نارضایتی بانی پس از ساخت مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : اگر برای خرید مسجد عده ای بانی شوند اما پس از ساخت مسجد یک یا دو نفر اعلام کنند که راضی نیستند در آنجا نماز خوانده بشود، حکم این مسجد چیست؟
پاسخ : هرگاه زمین مسجد خریداری شده و در آن نماز خوانده اند، عدم رضایت بعضی از کسانی که پول داده اند تاثیری ندارد.

عدم لزوم کسب رضایت واقف یا متولی جهت فعالیت های دینی در مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : آیا هیئت امناء یا بانی یا متولی مسجد مى توانند مانع فعالیتهاى فرهنگى، دینى (مانند برگزاری کلاس قرآن ) در مسجد شوند؟
پاسخ : پس از تحقّق وقف مسجد کلیّه کارهائى که موجب تقویت برنامه مسجد و مراسم نماز و نشر حقایق تشیّع در آن است، احتیاج به اجازه دیگران حتّى واقف یا متولّى ندارد ، همچنین نماز و اقامه جماعت و رعایت نظر آنها در این گونه موارد لازم نیست، ولى بهتر است هماهنگى برقرار گردد و در هر حال مزاحمتى براى نمازگزاران به وجود نیاید.

عزل یا نصب هیئت امناء توسط امام جماعت [متولی مسجد ]

پرسش : آیا امام جماعت مى تواند در امر تعیین هیأت امناء یا برکنارى آنها دخالت نماید؟
پاسخ : اگر هیئت امناء از طرف واقف یا واقفین براى حفظ مسجد و اموال آن تعیین شده اند، کسى نمى تواند آنها را عزل کند.

لزوم وجود هیأت امنا در مسجد در عصر حاضر [متولی مسجد ]

پرسش : لطفاً نظر مبارك را در مورد سئوالات زير مرقوم فرماييد : الف) آيا در صدر اسلام هم هيأت امناى مساجد، كه الآن مرسوم است، وجود داشت؟ اگر بوده سابقه آن از چه زمانى مى‌باشد؟ ب) نظر اسلام درباره وظايف اين هيأت‌ها چيست؟ ج) آيا مجموعه‌هاى فرهنگى و افراد دلسوز، براى برگزارى مراسم‌هاى مذهبى وبرنامه‌هاى فرهنگى در مسجد، بايد از اعضاى هيأت امنا اجازه بگيرند؟ د) آيا اعضاى هيأت امنا صلاحيّت تأييد يا ردّ برنامه‌هاى مذهبى و فرهنگى را دارند؟
پاسخ : الف تا د) در صدر اسلام هيأت اُمنا به صورتى كه امروز مرسوم است وجود نداشته، ولى با توجّه به مشكلاتى كه در امر اداره مساجد در عصر و زمان ما وجود دارد نياز به هيأت اُمنا احساس مى‌شود و هيأت اُمنا بايد از افراد صالح وامام جماعت مسجد انتخاب شوند و تمام كسانى كه مى‌خواهندتصرّفاتى در مسجد كنند با موافقت آنها باشد.

حرمت نجس کردن فرش مسجد [احکام مسجد ]

پرسش : نجس کردن فرش مسجد چه حکمی دارد؟در صورت نجس شدن تطهیر آن واجب می باشد؟
پاسخ : نجس كردن فرش مسجد نيز حرام است و چنانچه نجس شود بايد آن را تطهير كرد و اگر خسارتى لازم آيد كسى كه آن را نجس كرده است ضامن است (بنابر احتياط واجب).

عدم تسری حکم مسجد بر منبر مسجد [احکام مسجد ]

پرسش : آیا منبر مسجد، در حرمت نجس نمودن و لزوم تطهیر فورى، حکم خود مسجد را دارد؟
پاسخ : منبر حکم مسجد را ندارد.

رفتن دختران به مسجد [احکام مسجد ]

پرسش : دختر جوانى هستم كه همسايه مسجدم. خواهشمند است بفرماييد: تا چه حد رفتن يك دختر به مسجد جايز است؟
پاسخ : با حفظ جهات شرعيّه اشكالى ندارد.

بردن عين نجاست به مسجد [احکام مسجد ]

پرسش : همراه داشتن عین نجاست مانند خون یا نجاسات دیگری در مسجد چه حکمی دارد؟همراه داشتن چیزی که نجس شده ولی عین نجاست را ندارد مثلا لباسی که به بول نجس شده است،چه حکمی دارد؟
پاسخ : بردن عين نجاست مانند خون و بول در مسجد حرام است هر چند بى احترامى‏به مسجد نباشد بنابر احتياط واجب، مگر چيز جزئى كه گاه در لباس و بدن شخص وارد شونده يا در لباس بچه‏ هاى كوچك است، امّا بردن متنجّس (چيزى كه نجس شده مانند لباس و كفش نجس) در صورتى كه بى‏احترامى‏به مسجد نباشد و سبب آلودگى مسجد نيز نشود حرام نيست.

ورود به مسجد در صورت عدم توانایی از کنترل سرایت نجاست [احکام مسجد ]

پرسش : بیمارانى که بدن و لباس آنها نجس است و قادر بر جلوگیرى از سرایت نجاست به جایى که مى نشینند نیستند، آیا مى توانند جهت اقامه نماز جماعت یا فراگیرى احکام یا شرکت در سایر مراسم دینى در مساجد حاضر شوند؟
پاسخ : در صورتى که فرش یا زیراندازى زیرپایشان بیندازند که مسجد را نجس نکنند مانعى ندارد.

اسقرار مرکز اهداء خون در مسجد در مناسبت ها [احکام مسجد ]

پرسش : با توجه به مساله 830 رساله، خونگیری هلال احمر در مسجد چه حکمی دارد؟ (با توجه به این که خون از نجاسات است).
پاسخ : این کار اشکالی ندارد.

اقتدا کردن در سلام نماز [متفرقه اقتدا کردن ]

پرسش : اقتدا کردن در سلام نماز برای درک ثواب نماز جماعت چه حکمی دارد؟
پاسخ : اقتدا کردن در سلام نماز اشکال دارد.

حکم نماز کسی که بین تهران و کرج تردد می کند [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : چنانچه شخصی از تهران به کرج یا بالعکس رفت و آمد می کند، نماز او چه حکمی دارد؟
پاسخ : فاصله این دو شهر به مقدار سفر شرعی می باشد و نماز شکسته است مگر این که شرایط کثیرالسفر داشته باشد.

جواز اقتدا در قنوت نماز جماعت [متفرقه اقتدا کردن ]

پرسش : اقتدا کردن در قنوت نماز جماعت چه حکمی دارد؟
پاسخ : اشکالی ندارد.

اقتدا به امام جماعت در تشهد آخر نماز [متفرقه اقتدا کردن ]

پرسش : شخصی که به تشهد آخر نماز جماعت برسد، چگونه می تواند ثواب جماعت را درک کند؟
پاسخ : اگر موقعى به جماعت رسد كه امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب نماز جماعت برسد بايد نيّت كند و تكبيره‏الاحرام بگويد و بعد به صورت تجافی ( نیمه خیز ) بنشيند و بهتر است تشهد نماز را با امام بخواند یا ذکری بگوید، ولى سلام نگويد و كمى صبر كند تا امام سلام نماز را بگويد، بعد بايستد و نماز را ادامه دهد، يعنى حمد و سوره را بخواند و آن را ركعت اوّل نماز خود حساب كند.

عدم جواز اقتدا در سجده امام جماعت [متفرقه اقتدا کردن ]

پرسش : شخصی که از روی جهل در سجده امام جماعت اقتدا کند نماز او چه حکمی دارد؟
پاسخ : باید نمازها را اعاده کند.

مکروهات نماز جماعت [مکروهات نماز جماعت ]

پرسش : مکروهات نماز جماعت چیست؟
پاسخ : شايسته است به اميد ثواب از امور زير بپرهيزند: 1- اگر در صفهاى جماعت جا باشد نمازگزار تنها نايستد. 2- ماموم ذكرهاى نماز را طورى نگويد كه امام بشنود. 3- مسافرى كه نماز ظهر و عصر و عشا را شكسته مى‏خواند براى كسانى كه مسافر نيستند امامت نكند، همچنين كسى كه مسافر است به شخص حاضر اقتدا نكند (البته منظور از كراهت در اينجا كمتر بودن ثواب است وگرنه نماز جماعت در هر صورت ثواب دارد).

دست دادن پس از نماز جماعت [مستحبات نماز جماعت ]

پرسش : آیا برای مصافحه و دست دادن بعد از اتمام نماز جماعت روایتی داریم؟ و این کار چه حکمی دارد؟
پاسخ : برای مصافحه بعد از نماز روایتی نداریم. البته چنین کاری پسندیده است اما آن را به قصد يك عمل عبادى بعد از نماز انجام ندهند و گاهی نيز آن را ترك كنند.

تعویض مکان نماز جماعت جهت حضور نمازگزاران بیشتر [مستحبات نماز جماعت ]

پرسش : اگر یک روحانى با تعویض مکان نمازش، باعث شود جماعت همراهش به چند برابر جماعت قبلى تبدیل شود، تکلیفش چیست؟
پاسخ : این کار براى درک ثواب بیشتر مانعى ندارد بلکه مستحب است.

گفتن کذلک الله ربی در رکعت دوم توسط ماموم [مستحبات نماز جماعت ]

پرسش : آیا براى مأموم جایز است که در رکعت دوّم بعد از آن که امام سوره توحید را خواند «کذلک الله ربّى» بگوید؟
پاسخ : به قصد ذکر مطلق مانعى ندارد.

اموری که رعایت آن در نماز جماعت مستحب است [مستحبات نماز جماعت ]

پرسش : چه چیزهایی در نماز جماعت مستحب است؟
پاسخ : مستحب است امور زيربه اميد ثواب الهى در جماعت رعايت شود: 1-اگر ماموم يك مرد است در طرف راست امام، كمى عقب تر از او بايستد و اگر يك زن است در طرف راست امام طورى بايستد كه جاى سجده‏اش مساوى زانو يا قدم امام باشد و اگر يك مرد و يك زن يا يك مرد و چند زن باشند مرد طرف راست امام و باقى پشت سر امام مى‏ايستند و اگر چند مرد يا چند زن باشند همه پشت سر امام مى‏ايستند و اگر چند مرد و چند زن باشند مردها پشت سر امام و زنها پشت سر مردها بايستند. 2-اگر امام و ماموم هر دو زن باشند در يك صف مى‏ايستند، ولى امام كمى جلوتر مى‏ايستد. 3-امام در وسط صف بايستد و اهل علم و فضيلت و تقوا در صف اوّل بايستند. 4- صفهاى جماعت منظم باشد آنچنان كه شانه‏هاى آنان رديف يكديگر قرار گيرد و ميان كسانى كه در يك صف ايستاده‏اند فاصله‏اى نباشد. 5- بعد از گفتن «قَدْ قامَتِ الصَّلاة» مامومين همگى برخيزند و آماده جماعت شوند. 6- امام جماعت حال مامومی را كه از ديگران ضعيف‏تر است رعايت كند و عجله نكند تا افراد ضعيف به او برسند، همچنين ركوع و سجود و قنوت را زياد طولانى نكند، مگر اين‏كه بداند همه كسانى كه به او اقتدا كرده‏اند آمادگى دارند. 7- امام جماعت هنگام قرائت حمد و سوره صداى خود را بلند كند تا مامومين بشنوند ولى نه بيش از اندازه. 8- اگر امام در ركوع بفهمد شخص يا اشخاصى تازه رسيده‏اند و مى‏خواهند اقتدا كنند ركوع را كمى طول بدهد تا به او برسند، ولى بيش از دو برابر ركوع معمولى طول ندهد، هرچند بداند شخص يا اشخاص ديگرى نيز مى‏خواهند اقتدا كنند.

استحباب ایستادن در صف اول جماعت برای زنان [مستحبات نماز جماعت ]

پرسش : در صف اول جماعت ايستادن براى زنان هم مستحب است؟
پاسخ : مستحب است.

جای گفتن ذکر" الحمدلله" بعد از حمد [مستحبات نماز جماعت ]

پرسش : در رساله ها آمده است که بعد از قرائت حمد امام مستحب است ماموم الحمدلله بگوید ولی بین مومنین رسم است که با شنیدن بسم الله درابتدای سوره نماز ظهر و عصر الحمد لله می گویند این مساله چه حکمی دارد؟
پاسخ : جای گفتن آن ذکر بعد از حمد است و قبل از شروع سوره. در آینده به قصد ذکر مطلق بگویند.

عدم جواز اقتدا در صورت علم مأموم به بطلان نماز امام [متفرقه اقتدا کردن ]

پرسش : اگر ماموم بداند نماز امام باطل است اقتدای او چه حکمی دارد؟
پاسخ : هرگاه مأموم بداند نماز امام قطعاً باطل است، مثلًا بداند امام وضو ندارد نمى‏تواند به او اقتدا كند هر چند امام متوجّه نباشد.

چسبیده بودن عین نجس به بدن یا لباس [موارد جواز نماز با بدن و لباس نجس ]

پرسش : اگر چیز نجسی مانند منی، مدفوع و... به قسمتی از بدن یا لباس چسبیده باشد نماز با آن چه حکمی دارد؟
پاسخ : هرگاه شیء نجس که خشک است به بدن یا لباس بچسبد نماز با آن اشکالی ندارد ولی اگر مرطوب بوده و بدن یا لباس با آن نجس شده است، نماز با آن در حال علم و عمد باطل است جزء در مورد خون کمتر از یک بند انگشت اشاره.
تعداد صفحات : 651