پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

طریقه افطار نمودن روزه بدون وجوب کفاره [متفرقه روزه]

پرسش : افرادی به هر علت نمی‌توانند روزه را تا غروب ادامه بدهند، اما نمی‌خواهند کفاره نیز بر عهده‌ی آن‌ها بیاید، چه راه‌حلی توصیه می‌نمایید؟
پاسخ : تنها راه افطار در چنين مواردى اين است كه قبل از ظهر به مقدار مسافت شرعى (5/21 - بیست یک کیلومتر و نیم) از شهر خارج‌شده و در آنجا افطار كند و برگردد.

حکم رنگ کردن موی سر برای روزه‌دار [متفرقه روزه]

پرسش : رنگ کردن مو و گذاشتن حنا برای روزه‌دار چه حکمی دارد؟
پاسخ : رنگ کردن موي سر و حنا کردن آن، روزه را باطل نمی‌کند.

زمان غسل شب قدر [متفرقه روزه]

پرسش : لطفا بفرمایید زمان انجام غسل شب قدر چه وقتی است؟
پاسخ : بهترین زمان؛ همزمان با غروب آفتاب است تا نماز مغرب را با غسل بخوانند.

پخش مراسم احیا از بلندگوهای مسجد [متفرقه روزه]

پرسش : روشن گذاشتن بلندگوهای بیرون مساجد و پخش مراسم شب های قدر از آن چه حکمی دارد؟
پاسخ : نبايد بلندگوهاي مجالس، مزاحمتي براي همسايه ها داشته باشد بنابراين بلندگوها براي داخل مسجد روشن باشد ولي براي پخش اذان اشکالي ندارد البته صداي بلندگو خصوصا در مورد اذان صبح بايد بگونه اي باشد که حال همسايه ها نيز رعايت شود.

کیفیت نماز شب قدر [متفرقه روزه]

پرسش : لطفا بفرمایید که کیفیت نماز شب قدر چگونه است؟
پاسخ : از اعمال مستحب شب قدر، دو گونه نماز است: 1- دو رکعت نماز. در هر رکعت بعد از حمد، 7بار سوره توحيد و بعد از نماز، 70بار بگويد: استغفرالله و اتوب اليه. 2- صد رکعت نماز. (پنجاه نماز دو رکعتي). اين نمازها و ديگر نمازهاي مستحبي بجاي نماز قضا محسوب نمي شوند. البته مي توانند نماز قضا بخوانند که از ثواب اعمال اين شب ها نيز بهره مند خواهند شد.

مکان احیاء شب قدر [متفرقه روزه]

پرسش : اعمال قدر را در چه مکانی می‌توان انجام داد؟
پاسخ : در هرجایی که بتوان با حضور قلب بیشتر با خدا راز و نیاز کرد می‌توان مراسم شب قدر را برگزار کرد. البته درصورتی‌که مانعی نباشد بهترین حالت حضور در جمع مؤمنین و شرکت در مساجد، حسینیه‌ها و بقاع متبرکه است.

بر سر گرفتن گوشی حاوی قرآن در شب های قدر [متفرقه روزه]

پرسش : در حال حاضر اکثر گوشی ها نرم افزار قرآن دارند، آیا لیالی قدر میشود یک صفحه قرآن را ازگوشی باز کرد و آنرا که داخل موبایل هست روی سر گذاشت؟
پاسخ : جزوه ای از قرآن را انتخاب کنند.

وظیفه شخص در صورت افطار عمدی روزه نذری [متفرقه روزه]

پرسش : اگر انسان نذر کند که روز معینی روزه بگیرد چنانچه عمداً روزه نگیرد یا روزه‌اش را باطل کند آیا علاوه بر کفاره باید قضای آن را هم بگیرد؟
پاسخ : بنا بر احتیاط واجب باید قضای آن را بگیرد.

حکم روزه در صورت بیان آن برای دیگران (سُمْعَه) [متفرقه روزه]

پرسش : اگر شخصی روزه‌دار بودن خود را به سمع دیگران برساند، حکم روزه او چیست؟
پاسخ : درصورتی‌که قصد او ریا نباشد اشکالی ندارد.

توصیه معظم له به اشخاص محروم از شرکت در مراسم شب قدر [متفرقه روزه]

پرسش : اشخاصی که توانایی رفتن به مراسم شب‌های قدر ندارند (مثل اشخاص بیمار یا زنی که شوهرش او را منع کرده) چگونه می‌توانند از برکات این شب بهره‌مند شوند؟
پاسخ : با توجه به این‌که در اين شب‌ها از صداوسيما برنامه‌های خوبي پخش می‌شود می‌توانید از اين برنامه‌ها استفاده کنيد.

حکم استفاده از کتاب «روزه روش نوینى براى درمان بیماری‌ها» [متفرقه روزه]

پرسش : آیا مقدمه کتاب «روزه روش نوینى براى درمان بیماری‌ها» نوشته «الکسى سوفورین» که روزه خاصی را دستور می‌دهد و ترجمه جناب آقاى «محمدجعفر امامى» است از شماست؟ اگر چنین است، این روش درمانى در این دوران چگونه است؟
پاسخ : همان‌گونه که در مقدمه آن نوشته‌ایم اگر زیر نظر طبیب انجام شود، براى افرادى که استعداد و آمادگى آن را دارند می‌تواند مفید واقع شود ولى توصیه ما به روزه اسلامى است، مشروط بر رعایت تعادل در خوردن افطارى و سحری که اگر این مسئله رعایت شود همان منافع مهم را دارد، بدون مشکلات آن.

حکم ترک روزه به دلیل افسردگی [متفرقه روزه]

پرسش : اگر انسان افسرده باشد، نه از نوع خیلى شدید بلکه از نوعى که دکترها و روانشناسان تشخیص افسردگى دهند و در این مدّت نمازش را عمداً ترک کند و روزه هم نگیرد و به خدا بدگمان شود و از رحمت او مأیوس گردد؛ و کشف حجاب کند، درحالی‌که عقلش سر جایش است و آگاه و عاقل است، حکمش چیست؟
پاسخ : انسان باید همیشه به خداوند قادر مهربان امیدوار باشد و آنچه را او دستور داده از نماز، روزه، حجاب، یا سایر وظایف دینى انجام دهد و از رحمت واسعه او مأیوس نباشد که ناامیدى از گناهان کبیره است و هیچ‌کس حق ندارد به بهانه افسردگى وظایف شرعى خود را ترک کند مگر این‌که براثر بیمارى افسردگى عقل و هوش خود را از دست بدهد.

سؤال از فردی که درخواست آب کرده در ماه رمضان [متفرقه روزه]

پرسش : اگر شخصی ناشناس وارد مغازه‌ام شد و درخواست آب کرد و نمی‌دانیم مسافر هست یا روزه‌خوار شرعاً تکلیف چیست؟ آیا باید از او سؤال کرد که روزه هستی یا لازم نیست؟
پاسخ : لازم نیست سؤال نمایید و می‌توانید حمل به صحت نمایید.

استحباب افطار با خرما، شیر [متفرقه روزه]

پرسش : افطار را با چه چيزي باید اوّل شروع كرد؟ لطفاً توضيح دهيد.
پاسخ : بهتر آن است که به خرماى حلال افطار کند که پیامبر اکرم (صلی‌الله علیه وآله) فرمود: هر کس با خرماى حلال افطار کند، ثواب نمازش افزون گردد. همچنین امام على (علیه‌السلام) فرمود: مستحب است با شیر افطار کند. افطار کردن به آب و نبات و حلوا و به آب نیم گرم، به هرکدام که باشد، نیز خوب است که رسول خدا (صلی‌الله علیه وآله) با این‌ها افطار می‌کردند.

علت نام‌گذاری اوّل شوال به عید فطر [متفرقه روزه]

پرسش : به نظر شما چرا روز اول ماه شوال را عید فطر نامیده‌اند و آیا این نام‌گذاری ربطی به فطرت انسان دارد؟
پاسخ : زیرا شکرانه یک ماه توفیق روزه ماه رمضان است و تعبیر به فطر به خاطر وجوب افطار کردن در آن روز است.

حکم برگزاری مسابقات ورزشی در ماه مبارک رمضان [متفرقه روزه]

پرسش : متأسفانه از چند سال پیش، با این توجیهات که مسابقات ما باید با تقویم‌های بین‌المللی و برنامه‌های کنفدراسیون فوتبال آسیا هماهنگ باشد، مسابقات لیگ برتر فوتبال در ماه مبارک رمضان انجام می‌شود. این کار نه‌تنها موجب شده است که بازیکنان مسلمانان، برای حفظ آمادگی بدنی مجبور به ‌روزه‌خواری در تمرینات شوند؛ بلکه عده زیادی از جوانان را پس از افطار، به‌جای مسجد و جلسات قرآن، به ورزشگاه‌ها می‌کشاند. این در حالی است که در همین کشور همسایه ـ ترکیه ـ که دارای نظام لائیک نیز هست و فوتبال بین‌المللی‌تر از ما دارد، مسابقات فوتبال به احترام ماه مبارک رمضان تعطیل می‌شود. لذا خواهشمند است نظر خویش را درباره دو سؤال زیر اعلام فرمایید: 1. نظر حضرت‌عالی درباره به تعویق افتادن مسابقات فوتبال لیگ برتر به بعد از ماه مبارک رمضان چیست؟ 2. آیا لزوم هماهنگی با برنامه‌های کنفدراسیون آسیا، توجیهی برای عدم احترام به شعائر مذهبی می‌گردد؟
پاسخ : لازم است مسلمانان فرهنگ اسلامی خودشان را رعایت کنند و به مراکز جهانی نیز بگویند که فرهنگ ما به ما اجازه این کار را نمی‌دهد و جای تعجب است کشوری مانند ترکیه رعایت ماه رمضان را بکند و کشوری مانند جمهوری اسلامی که حکومتش اسلامی است مراعات نکند.

حکم حرف زدن با نامحرم در روزه [متفرقه روزه]

پرسش : آیا حرف زدن با نامحرم روزه را باطل می‌کند؟
پاسخ : اگر از حد حرف‌های عادی و معمولی فراتر رود و مفسده داشته باشد حرام است؛ روزه را باطل نمی‌کند اما از ثواب و اثر روزه کم می‌کند.

حکم انجام کارهای حرام غیر مبطل در حال روزه [متفرقه روزه]

پرسش : چنانچه فرد روزه‌دار غیبت نماید یا دروغ بگوید، حکم روزه‌ی او چیست؟
پاسخ : این کار هرچند روزه را باطل نمی‌کند اما حرام است و از ثواب و اثر روزه کم می‌کند.

حکم گوش دادن به موسیقی در حال روزه [متفرقه روزه]

پرسش : گوش دادن به موسیقی در حال روزه چه حکمی دارد؟
پاسخ : كليّه صداها و آهنگ‌هایی كه مناسب مجالس لهو و فساد است حرام و غير آن حلال است. گوش دادن به موسیقی حرام، روزه را باطل نمی‌کند اما از ثواب و اثر روزه کم می‌کند.

حکم دوستی با نامحرم در حال روزه [متفرقه روزه]

پرسش : حکم دوستی با نامحرم در حال روزه چیست؟
پاسخ : اولاً دوستي با نامحرم حرام است و بايد فوراً توبه کرد و اين رابطه را قطع نمود. ثانیاً حرف زدن با نامحرم اگر از حد حرف‌های عادي و معمولي فراتر رود و مفسده داشته باشد حرام است. در هر دو صورت، هرچند روزه باطل نمی‌شود اما مرتکب کار حرامي شده‌اند و از ثواب روزه آن‌ها کم می‌شود.

حکم روزه کسی که نماز او قضا شده [متفرقه روزه]

پرسش : چنانچه فرد روزه‌دار نماز او قضا شود، روزه‌ی او چه حکمی دارد؟
پاسخ : روزه باطل نیست اما باید سعی کند نمازش قضا نشود. چنانچه قضا شد احتیاط واجب آن است که پیش از نماز واجب بعدی همان روز، آن را قضا کند.

حکم روزه کلّه گنجشکی [متفرقه روزه]

پرسش : آیا در اسلام روزه‌ای به نام کلّه گنجشکی واردشده است؟
پاسخ : چنین روزه‌ای در اسلام مشروع نیست. البته والدین برای بچه‌های نابالغ خود برنامه‌ای در سه وعده روزانه تنظیم می‌کنند تا تمرینی برای روزه کامل گرفتن آن‌ها در زمان بلوغ باشد.

وظیفه حائض و نفساء و جنب در شب‌های قدر [متفرقه روزه]

پرسش : اشخاصی که عذر شرعی دارند در شب‌های قدر چه اعمالی را می‌توانند انجام بدهند و باید از چه‌کارهایی دوری نمایند؟
پاسخ : انجام اعمال شب قدر مانند غسل، خواندن دعا، زیارات و انجام سجده برای جنب و حائض اشکالی ندارد اما چند کار را نباید انجام دهند: 1-نماز (چه مستحب و چه واجب). 2-توقف در مساجد و مصلاهایی که حکم مسجد دارند (به‌جز حیاطی که جزء مسجد نباشد)؛ اما توقف در حسینیه‌ها اشکالی ندارد. 3- دست زدن به خط قرآن یا اسامی مقدسه‌ای که در ادعیه وجود دارد. 4- خواندن آیاتی که سجده واجب دارند؛ اما خواندن آیات دیگر از این سوره‌ها و سوره‌های دیگر اشکالی ندارد، هرچند خواندن بیش از هفت آیه کراهت دارد.

شروع افطار روزه با آب و نمک [متفرقه روزه]

پرسش : آیا این مطلب که وقت افطار قبل از خوردن هر چيز اول كمي نمك و آب بخوريم درست است؟
پاسخ : ابتدا به نمک برای هر غذایی است و ارتباط خاصی با افطار ندارد.

خاموش کردن آبسرد کن ادارات در ماه رمضان [متفرقه روزه]

پرسش : لطفاً بفرمایید حکم روشن یا خاموش بودن آب‌سردکن‌ها در سازمان‌های دولتی در ماه رمضان چیست؟ آیا سازمان‌ها باید لزوماً این دستگاه‌ها را خاموش کنند؟
پاسخ : روشن بودن آن لزومی ندارد و نوعی اسراف است مگر اینکه افرادی که روزه بر آن‌ها واجب نیست در آن محل رفت‌وآمد داشته باشند مشروط بر آنکه موجب تظاهر به‌ روزه‌خواری افراد نشود.

مصرف مواد مخدر هنگام سحری برای روزه گرفتن [متفرقه روزه]

پرسش : اگر فرد معتادي در ماه مبارک رمضان خواسته باشد روزه بگيرد موقع سحر مقدار کمی از مواد مثلاً ترياک را وسط خرما بزارد بخورد که در طول روز کم‌کم عمل کند آیا روزه رو باطل می‌کند؟
پاسخ : روزه باطل نیست اما هر نوع مصرف مواد مخدر حرام است و باید اجتناب شود.

عرضه اغذیه در ماه رمضان در دانشگاه [متفرقه روزه]

پرسش : این‌که در دانشگاه جمهور اسلامی در ماه مبارک رمضان مکان‌هایی تعیین شود که غذای سرد و گرم طبخ کند و کسانی که به هر دلیلی نمی‌توانند روزه‌بگیرند به این محل مراجعه کنند و غذا و نوشیدنی تناول کنند آیا این کار و تعیین هم‌چین محلی در دانشگاه شرعاً در ماه رمضان درست است؟
پاسخ : تنها درصورتی‌که به‌صورت علنی و آشکار نباشد و مربوط به معذورین باشد مانعی ندارد.

مجازات روزه‌خواری برای بار سوم به بعد [متفرقه روزه]

پرسش : آیا کسی که برای بار سوم روزه‌خواری بکند حکمش قتل است؟
پاسخ : این حکم در صورتی است که بار اول و دوم و سوم هرکدام تعزیر برای او اجراشده باشد که در مرحله چهارم حکم شدید دارد.
تعداد صفحات : 2