پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

برداشتن از اموال صغیر توسط قیم [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : از سال 89 بخاطرمشکلات شديد مالي پدرم از پول بچه داداشم که پدر و مادرش در زلزله بم فوت کردن مبلغ یک‌میلیون قرض ب ما داد و ما از طريق سپرده کردن یک‌میلیون، پنج ميليون وام گرفتيم حالا تو اين سه سال سود پول بچه را بايد حساب کنيم يا نه؟
پاسخ : با توجه به اینکه قیم باید به مصلحت طفل عمل کند و مصلحت و شأن طفل آن است که بتواند از اموال خود کسب درآمد کند نه آنکه این‌گونه کمک‌های بلاعوض انجام شود لذا باید سود مناسب این مدت را به طفل بدهید.

حکم دریافت خسارت پرداخت دین [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : آیا خسارت تأخیر پرداخت دین، شرعى است؟
پاسخ : این خسارت شرعى نیست.

اخذ خسارت تاخیراز کفار [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : آیا اخذ خسارت دیرکرد از کفّار جایز است؟
پاسخ : در مورد کفّارى که اموالشان براى ما حلال است مانعى ندارد.

تأثیر افزایش یا کاهش ارزش طلا و نقره قرضی در بازپرداخت آن [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : اگر کسی مقدار معینی طلا و نقره رایج را قرض کند درصورتی‌که قیمت آن کم یا زیاد شود تکلیف شخص قرض گیرنده چیست؟
پاسخ : هرگاه كسى مقدارى پول طلا و نقره رايج يا غير آن را قرض كند و بعداً ارزش آن كم شود، يا چند برابر گردد، بايد همان مقدار را كه گرفته پس بدهد، خواه قيمت آن كم شده باشد يا زياد.

پرداخت مابه‌التفاوت پول قرض گرفته‌شده [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : با توجّه به حرمت گرفتن ربا در جامعه اسلامى و با عنايت به اینکه ارزش پول در نظام اقتصادى كنونى هرروز رو به كاهش است و مثلاً اگر كسى مقدار قابل توجّه‌ی پول به كسى قرض دهد در سال آينده اين مقدار پول ديگر ارزش موقع دريافت خود را ندارد، حكم پولى كه درازای مابه‌التفاوت پول قرض گرفته‌شده و ارزش كنونى پول، گرفته مى‌شود چيست؟
پاسخ : تا زمانى كه مسئله تورّم در عرف بازار در محاسبه ديون و مطالبات موردمحاسبه قرار نگيرد و تنها در محافل علمى مطرح باشد، گرفتن چنين سودهايى جايز نيست.

تعيين جريمه وجه التزام در تأخير پرداخت بدهى [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : در ضمن عقد لازمى چنين شرط مى‌شود: چنانچه بدهكار در سررسيد معيّن در پرداخت بدهى خود تأخير ورزد موظّف است به مأخذ 10 درصد در سال معادل مبلغ پرداخت‌نشده به‌عنوان وجه التزام به طلبکار بپردازد آيا تعيين جريمه وجه التزام در تأخير پرداخت بدهى مطابق با موازين شرعى است؟
پاسخ : اين درواقع نوعى حيله براى فرار از رباست و اشكال دارد.

محاسبه تورم در پرداخت دستمزد معوق [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : اگر کارگري ساليان قبل کاري را انجام داده ولي دستمزد او پرداخت‌نشده، آيا مبلغ دستمزد بايد به نرخ همان سال پرداخت شود؟
پاسخ : چنانچه طلبکار می‌توانسته طلب خود را بگیرد و براي دريافت طلب خود اقدام نکرده بايد به همان قيمت قديم دستمزد پرداخت شود. ولي اگر بدهکار نمی‌پرداخته و یا مانعی برای دریافت بوده بايد با توجّه به نرخ متوسط تورّم کل اجناس که هرسال توسط بانک مرکزي اعلام می‌شود دستمزد او را بپردازد، چراکه اداي دين و برائت ذمّه امري است عرفي و عرف بايد بگويد با پرداخت اين مبلغ، بدهي پرداخت‌شده است.

محاسبه نرخ تورم در دیون [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : آيا محاسبه تورّم در تمام ديون لازم است؟
پاسخ : اگر فردي به هر دليلي به ديگري بدهکار باشد اعم از مهريه، دیه و یا اینکه ضمان دیگری بر عهده او باشد و حتي خمس بر ذمّه داشته و نپرداخته، اگر به‌قدری گذشته که تفاوت تورّم زياد است بايد تورّم متوسط اجناس را در نظر بگيرد.

محاسبه نرخ کاهش تورم در پرداخت دیون [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : اگر ارزش پول، فوق‌العاده کاهش یافت در این صورت نیز باید نرخ تورم معکوس را در ادای دین حساب کرد؟
پاسخ : در اینجا نيز بايد حساب تورّم معکوس متوسط اجناسي که با آن مبلغ خريداری می‌شده را بکند و مطابق آن بپردازد.

محاسبه نرخ تورم در قرض‌الحسنه [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : در چه صورت می‌توان در قرض‌الحسنه تورم را محاسبه کرد؟
پاسخ : در قرض‌الحسنه که با اختیار خود پول را برای چند سال قرض می‌دهد و سالها بعد موعد پرداخت باشد یا بگوید هر وقت توانایی پیدا کردی بپرداز، نباید اضافه بگیرد. ولي چنانچه موعد پرداخت برسد و بدهکار، بدهي خود را نپردازد و ساليان طولاني بگذرد که با پرداخت همان مبلغ صدق اداي دين نکند تورّم محاسبه می‌شود.

معیار محاسبه تورم [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : آيا در محاسبه تورّم بايد تورّم همان جنس را محاسبه کرد یا تورّم متوسط اجناس را؟
پاسخ : در محاسبه تورّم، تورّم متوسط اجناس مختلف را در نظر مي¬گيرند هرچند تورّم آن جنس بيشتر يا کمتر باشد.

محاسبه نرخ تورم در مهریه علی‌رغم عدم مطالبه قبلی زوجه [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : فرموديد درجایی که طلبکار دين را طلب نکند، تورّم محاسبه نمی‌شود. پس چرا در مهريه که غالباً خانم‌ها طلب نمی‌کنند تورّم محاسبه می‌شود و به نرخ روز پرداخته می‌شود؟
پاسخ : در مهريه معمولاً مانع براي طلب کردن موجود است، چراکه مطالبه مهریه معمول نیست و اگر مهريه را طلب کند نوعي کم‌ارزشی براي زن محسوب می‌شود. بله اگر شوهر اقدام به پرداخت کند يا حاضر به پرداخت باشد و زن مطالبه نکند، محاسبه تورّم جايز نيست.

محاسبه کاهش شدید تورم در ادای دیون [تورم و خسارت تاخیر]

پرسش : با توجه به اینکه در زمان حاضر پول‌های امروزى برخلاف درهم (نقره) و دینار (طلا) ارزش ذاتى ندارد و ارزش اعتبارى آن‌ها در معاملات نیز ثابت نیست، ممکن است در اثر تحوّلات سیاسى و اقتصادى ارزش پول، ده‌ها برابر کاهش یابد و طبعاً این کاهش موجب ضررى است که طلبکار متحمل می‌شود، با در نظر داشتن مراتب فوق در رابطه باکیفیت اداى دین که موضوع آن وجه رایج امروزى باشد نظر مبارک را مرقوم فرمایید؟
پاسخ : درصورتی‌که تفاوت بسیار زیاد باشد به‌طوری‌که در نظر عرف اداى دین محسوب نشود (مانند مثالى که زده بودید و امثله زیادى که در استفتائات از ما سؤال کرده‌اند) باید معادل روز در نظر گرفته شود یا لااقل مصالحه تراضى شود.
تعداد صفحات : 1