پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

تعیین متولی برای مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : آیا مسجد متولی بردار است ؟ اگر هست متولی می تواند وصیّت کند که تولیت را نسل بعد نسل در ورثاء خودش انتقال یابد؟
پاسخ : در صورتی که مسجد موقوفاتی نداشته باشد نیازی به متولی ندارد و در صورتی که موقوفاتی دارد متولی توسط واقف به هنگام وقف تعیین میشود واگر واقف متولی را تعیین نکرده توسط حاکم شرع تعیین میشود.

محدوده اختیارات متولی مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : لطفاً در مورد محدوده اختيارات متولّى مسجد به سؤالات زير پاسخ دهيد : الف) اگر براى متولّى شرعى و قانونى مسجد (كه حتّى سند شش دانگ ملك وموقوفات به نام اوست و واقف او را به عنوان متولّى منصوص مسجد تعيين نموده، واختيارات كامل در اداره امور مسجد به وى داده) عدم صلاحيّت امام جماعت، ثابت شود، آيا مى‌تواند او را از اقامه نماز در مسجد منع كند؟ ب) در صورتى كه امام جماعت به گفته متولّى مسجد اعتنا نكرده، و به نماز جماعت مبادرت ورزد، نمازش چه حكمى دارد؟ ج) به طور كلّى، رضايت يا عدم رضايت متولّى شرعى و قانونى مسجد در صحّت وعدم صحّت جماعت تأثير دارد؟
پاسخ : الف ‌تا ج ) متولّى در عزل ونصب امام جماعت دخالتى ندارد؛ بلكه اگر مردم كسى را براى امامت صالح ديدند، مى‌توانند او را به عنوان امام جماعت انتخاب كنند

وظایف متولی مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : متولّى مسجد داراى چه مسؤولیّتى است؟
پاسخ : وظیفه متولّى آن است که اگر مسجد موقوفاتى دارد، آنها را حفظ نموده، و صرف مسجد کند، و بقیّه امور مربوط به نمازگزاران است.

چگونگی انتخاب هیئت أمناء مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : هیئت امناء مسجد چگونه انتخاب مى شوند؟
پاسخ : مردم آن محلّ و امام جماعت مسجد مى توانند با اجازه حاکم شرع، هیئت امنائى از افراد صالح، براى اداره امور مسجد انتخاب کنند.

شرایط اعضای هیئت أمناء [متولی مسجد ]

پرسش : جهت رشد و استفاده بهینه از مساجد، هیئت اُمناء باید چه شرایطى داشته باشند؟
پاسخ : باید افرادى متدیّن، خوش نام، مدیر و مدبّر باشند، و بتوانند امور مسجد را به بهترین وجهى اداره کنند.

عدم لزوم کسب رضایت واقف یا متولی جهت فعالیت های دینی در مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : آیا هیئت امناء یا بانی یا متولی مسجد مى توانند مانع فعالیتهاى فرهنگى، دینى (مانند برگزاری کلاس قرآن ) در مسجد شوند؟
پاسخ : پس از تحقّق وقف مسجد کلیّه کارهائى که موجب تقویت برنامه مسجد و مراسم نماز و نشر حقایق تشیّع در آن است، احتیاج به اجازه دیگران حتّى واقف یا متولّى ندارد ، همچنین نماز و اقامه جماعت و رعایت نظر آنها در این گونه موارد لازم نیست، ولى بهتر است هماهنگى برقرار گردد و در هر حال مزاحمتى براى نمازگزاران به وجود نیاید.

اعلام نارضایتی بانی پس از ساخت مسجد [متولی مسجد ]

پرسش : اگر برای خرید مسجد عده ای بانی شوند اما پس از ساخت مسجد یک یا دو نفر اعلام کنند که راضی نیستند در آنجا نماز خوانده بشود، حکم این مسجد چیست؟
پاسخ : هرگاه زمین مسجد خریداری شده و در آن نماز خوانده اند، عدم رضایت بعضی از کسانی که پول داده اند تاثیری ندارد.

عزل یا نصب هیئت امناء توسط امام جماعت [متولی مسجد ]

پرسش : آیا امام جماعت مى تواند در امر تعیین هیأت امناء یا برکنارى آنها دخالت نماید؟
پاسخ : اگر هیئت امناء از طرف واقف یا واقفین براى حفظ مسجد و اموال آن تعیین شده اند، کسى نمى تواند آنها را عزل کند.

لزوم وجود هیأت امنا در مسجد در عصر حاضر [متولی مسجد ]

پرسش : لطفاً نظر مبارك را در مورد سئوالات زير مرقوم فرماييد : الف) آيا در صدر اسلام هم هيأت امناى مساجد، كه الآن مرسوم است، وجود داشت؟ اگر بوده سابقه آن از چه زمانى مى‌باشد؟ ب) نظر اسلام درباره وظايف اين هيأت‌ها چيست؟ ج) آيا مجموعه‌هاى فرهنگى و افراد دلسوز، براى برگزارى مراسم‌هاى مذهبى وبرنامه‌هاى فرهنگى در مسجد، بايد از اعضاى هيأت امنا اجازه بگيرند؟ د) آيا اعضاى هيأت امنا صلاحيّت تأييد يا ردّ برنامه‌هاى مذهبى و فرهنگى را دارند؟
پاسخ : الف تا د) در صدر اسلام هيأت اُمنا به صورتى كه امروز مرسوم است وجود نداشته، ولى با توجّه به مشكلاتى كه در امر اداره مساجد در عصر و زمان ما وجود دارد نياز به هيأت اُمنا احساس مى شود و هيأت اُمنا بايد از افراد صالح وامام جماعت مسجد انتخاب شوند و تمام كسانى كه مى خواهند تصرّفاتى در مسجد كنند با موافقت آنها باشد.
تعداد صفحات : 1