پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

مبدأ محاسبه مسافت شرعی برای شاغلین [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : شخصی در بیست کیلومتری محل سکونت مشغول به کار است و این کار چند سالی ادامه دارد، اگر بخواهد به مکانی برود مسافت شرعی را از محل کار محاسبه نماید یا از محل سکونت؟ همچنین موقع برگشتن از سفر وقتی به محل کار رسید نماز و روزه‌اش کامل است یا باید به وطن برگردد؟
پاسخ : اگر محل کار احکام وطن (مثلاً یک سال در آنجا مشغول باشد) را پیدا کند از محل کار محاسبه می‌شود؛ لذا اگر مقصد، کمتر از مسافت شرعی باشد نماز کامل است و اگر مسافت شرعی باشد نماز شکسته می‌شود.

مسافت طی شده کمتر از هشت فرسخ شرعی نباشد [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : اگر شخصی بخواهد به شهری مسافرت نماید، چنانچه فاصله‌ی بین آن شهر تا محل زندگی او 24 کیلومتر باشد، باید نماز را شکسته بخواند؟
پاسخ : كسى كه رفتن و برگشتن او هشت فرسخ (حدود 43 كيلومتر) است بايد نماز را شكسته بخواند، خواه رفتنش چهار فرسخ (5/ 21 كيلومتر تقريباً) باشد يا كمتر يا بيشتر، همين اندازه كه رفتن و برگشتن او هشت فرسخ باشد نماز شكسته است و خواه در همان روز و شب برگردد يا فاصله‏اى بيفتد، مگر اين‏كه در بين اين مسافت، ده روز قصد اقامه كند.

شکسته شدن نماز مسافر با هشت شرط [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : با چه شرایطی نماز در مسافرت شکسته شده و به‌صورت دورکعتی خوانده می‌شود؟
پاسخ : مسافر با «هشت شرط» بايد نمازهاى چهار ركعتى را دو ركعت به‌جا آورد: 1 سفر او كمتر از هشت فرسخ شرعى نباشد 2 از اوّل، قصد هشت فرسخ را داشته باشد 3 در بين راه از قصدش برنگردد 4 قبل از رسيدن به هشت فرسخ از وطن خود عبور نكند و نخواهد ده روز يا بيشتر در اثناء راه توقف كند. 5 سفر او براى كار حرامى نباشد 6 از صحرانشين‏هاى خانه‏ بدوش نباشد 7 شغل و كار او مسافرت نباشد 8 به حدّ ترخص برسد

مقدار فرسخ [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : یک‌فرسخ چند کیلومتر است؟
پاسخ : حدوداً 5.5 کیلومتر است.

دلیل مقدار مسافت شرعی [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : بر طبق روایت «اذا ذهب بریداً و رجع بریداً فقد شغل یومه» در زمان قدیم مسافرت 8 فرسخی، یک روز طول می‌کشید با توجه به اینکه در زمان فعلی این‌چنین نیست آیا همچنان شخص با طی 8 فرسخ، حکم مسافر را دارد؟
پاسخ : در روایات، در مورد سؤال از پیامبر صلی‌الله علیه و اله برای نماز مسافر آمده است که ایشان فرمودند: جبرئیل بر من نازل شد و گفت فاصله میان دو کوهی که در دو طرف مدینه است، حدّ سفر خواهد بود و بعد از اندازه‌گیری 4 فرسخ بوده است؛ بنابراین معیار حکم مسافر، یک روز مسافرت نیست بلکه طی مسافت شرعی است که نسبت به امروز هم تغییر نکرده است.

محلی که دو راه مختلف دارد [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : در صورت مسافرت مکلّف به شهری که دو راه مجزا دارد که یکی از راه‌ها به مقدار مسافت شرعی و راه دیگر کمتر از آن باشد، برای نماز چه وظیفه‌ای دارد؟
پاسخ : هرگاه محلی دو راه دارد كه يكى كمتر از هشت فرسخ و ديگرى هشت فرسخ يا بيشتر است، اگر از راه اوّل برود بايد نمازش را تمام بخواند و اگر از راه دوم برود نمازش شكسته است.

ملاک انتهای شهر [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : ملاک انتهای شهر چیست؟
پاسخ : کارخانه‌ها و مغازه¬های بین راه جزء شهر نیستند و آخرین خانه‌های شهر، حدّ نهایت محسوب می‌شود.

مسافرت بین تهران و کرج [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : آیا مسافت تهران و کرج با توجه به گسترش و توسعه این دو شهر آیا مسافت شرعی محسوب می‌شود؟
پاسخ : ملاک خانه‌های آخر هر دو شهر است اگر فاصله بین آن‌ها به‌اندازه مسافت شرعی باشد نماز شکسته است ولی معروف است فاصله مزبور فعلاً 21/5 کیلومتر نیست.

حکم نماز در سفر با طی الارض [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : کسی با طی الارض به‌جای دیگری رفته است نمازش در آنجا تمام است یا حکم مسافر را دارد؟
پاسخ : درصورتی‌که بیش از مسافت شرعی باشد حکم مسافر را دارد.

تردد میان دو محلى که کمتر از چهار فرسخ است [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : اگر فردی بین دو محلی که فاصله‌ی آن به مقدار مسافت شرعی نیست، چند مرتبه رفت‌وآمد نماید، وظیفه‌ی او در مورد نماز چیست؟
پاسخ : اگر میان دو محلی كه فاصله آن كمتر از چهار فرسخ است چند مرتبه رفت‌وآمد كند نماز او شكسته نخواهد بود، هرچند روی‌هم‌رفته هشت فرسخ و بيشتر شود مگر اين‏كه عرفاً به او مسافر بگويند و در اين صورت بنا بر احتياط واجب هم نماز را تمام و هم شكسته بخواند.

شک در طی هشت فرسخ [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : چنانچه مکلّف شک داشته باشد که فاصله‌ی بین دو شهر یا روستا به مقدار مسافت شرعی است، برای نماز چه وظیفه‌ای دارد؟
پاسخ : اگر شك دارد سفر او هشت فرسخ است يا نه نبايد نماز را شكسته بخواند، ولى در صورت شك بايد از كسانى كه به آن راه آشنا هستند تحقيق كند، مگر اين‏كه مشقّت زيادى داشته باشد.

محاسبه مسافت داخل شهرها در مسافت شرعی [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : آیا در فاصله چند شهر مسافت داخل شهر بین راه را باید حساب کرد؟
پاسخ : اگر قصد اقامت در آن شهرها را ندارد جزء مسافت محسوب می‌شود.

راه تعیین مسافت شرعی [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : راه‌های تشخیص مسافت شرعی چیست؟
پاسخ : مقدار مسافت را از راه‌های مختلف می‌توان دريافت نخست اين‏كه خودش اندازه‌گیری كرده و يقين حاصل كند، دوم اين‏كه در میان مردم معروف باشد، سوم اين‏كه شخص مورد اعتمادى خبر دهد.

علم به عدم طی مسافت شرعی بعد از خواندن نماز شکسته [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : اگر شخصی با یقین به طی مسافت شرعی، نماز را شکسته بخواند ولی بعد بفهمد که مسافت شرعی طی نشده بود چه وظیفه‌ای دارد؟
پاسخ : هرگاه يقين دارد سفر او هشت فرسخ است و نماز را شكسته بخواند، بعد بفهمد هشت فرسخ نبوده، نمازش باطل است و بايد آن را اعاده كند و چهار ركعت بخواند و اگر وقت گذشته قضا نمايد.

رجوع در مقدار مسافت به مرجع دیگر [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : آیت‌الله مکارم مسافت شرعی را 43 کیلومتر می‌دانند و بقیه مراجع 45 کیلومتر، آیا می‌شود در این مسئله ازنظر ایشان پیروی نکرد و به نظر مرجع دیگری عمل کرد؟ (آقا فرموده اگر به مقدار مرجع در این مسئله آگاهی دارد اشکالی ندارد، با توجه به اینکه مراجع دیگر این مقدار آگاهی را دارند تبعیت از آنان چه حکمی دارد.)
پاسخ : درصورتی‌که تحقیق کافی کرده باشد اشکالی ندارد.

ادله تطبیق هشت فرسخ بر 43 کیلومتر [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : مسافت شرعی که طبق نظر معظم له 43 کیلومتر است از چه راهی تطبیق داده‌شده است این 8 فرسخ بر 43 کیلومتر لطفاً ادله مفید ظن آن را ذکر فرمایید؟
پاسخ : هر فرسخ سه میل است و هر میل چهار ذراع متوسط است که با آزمایش و تجربه‌ای که ما داشتیم با واحد کیلومتر حدود 43 کیلومتر می‌شود.

علم به طی مسافت شرعی بعد از خواندن نماز به‌صورت کامل [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : اگر شخصی با یقین به عدم طی مسافت شرعی، نماز را کامل بخواند ولی بعد بفهمد که مسافت شرعی طی شده بود چه وظیفه‌ای دارد؟
پاسخ : اگر يقين داشت مسافت موردنظر هشت فرسخ نيست و در اثناء راه فهميد كه هشت فرسخ بوده بايد نماز را شكسته بخواند و اگر تمام خوانده اعاده كند.

طریقه محاسبه‌ی مسافت شرعی [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : روش محاسبه مسافت شرعی چگونه است؟
پاسخ : براى محاسبه مسافت هشت فرسخ بايد فاصله‌ی بین دو شهر یعنى آخرین خانه مبدأ حرکت و اولین خانه مقصد را حساب کرد.

خواب ماندن مسافر و طی مسافت شرعی [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : اگر مسافری که قصد سفر به کمتر از مسافت شرعی را داشته و در بین راه خوابش برده و به شهری دورتر رفته است در آن شهر نمازش شکسته است؟
پاسخ : نمازش در آنجا تمام است ولی در مسیر برگشت (اگر مسافت شرعی باشد) شکسته است.

نماز و روزه تمام به تصور کمتر بودن مسافت و کشف خلاف [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : اهالی روستا به تصور اینکه فاصله‌ی شان از شهر کمتر از حد مسافت شرعی است سال‌ها نماز را در سفر به شهر تمام می‌خواندند ولی امام‌جمعه جدید تحقیق کرده و مسافت بیش از مسافت شرعی بوده حکم نماز و روزه‌های سابق چیست؟
پاسخ : در مواردی که یقین دارید نماز را در شهر کامل خوانده‌اید تدریجاً به‌طور شکسته قضا کنید و در مواردی که یقین ندارید و یا شک دارید وظیفه‌ای ندارید همین‌طور در مورد روزه‌ها.

حکم راننده داخل شهري که اتفاقاً به خارج از شهر سفر می‌کند [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : اگر راننده آژانس درون‌شهری، به‌صورت اتفاقی مسافری به خارج از شهر ببرد که مسافت شرعی طی شود نماز او در خارج از شهر چه حکمی دارد؟
پاسخ : كسى كه شغلش رانندگى داخل شهر است اگر اتفاقاً به سفر خارج از شهر برود و هشت فرسخ و بيشتر باشد نمازش شكسته است، امّا كسى كه هم رانندگى داخل شهر می‌کند و هم راننده بيابانى است وقتى به خارج شهر می‌رود نماز را بايد تمام بخواند.

جزء مسافت بودن دور برگردان‌ها [سفر به بیش از هشت فرسخ ]

پرسش : در خروج از شهر دوربرگردان گذاشته‌اند چند کیلومتر راه است آیا جزء مسافت است؟
پاسخ : جزء مسافت محسوب می‌شود.
تعداد صفحات : 1