پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

حکم تقیید اختیار طلاق توسط محاکم برای زوج [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : با توجّه به اطلاق مادّه 1133 قانون مدنى که مى گوید: «مرد هر وقت بخواهد، مى تواند همسر خود را طلاق دهد»؛ بعضى از محاکم همان طور که طلاق بى دلیل زوجه را رد مى کنند، در مورد در خواست زوج نیز همین حکم را صادر مى نمایند. آیا این مطلب با اختیارات مطلق زوج طبق روایت مشهور نبوى «اَلطَّلاقُ بِیَدِ مَنْ اَخَذَ بِالسّاقِ» منافات ندارد؟
پاسخ : مطابق عنوان اوّلى اختیار طلاق به دست زوج است، هر زمان که بخواهد؛ ولى با توجّه به عناوین ثانویّه، که برگرفته از شرایط خاصّ اجتماعى امروز است حاکم شرع مى تواند اجازه طلاق مرد را به مواردى موکول کند که عذر موجّهى داشته باشد.

استفاده مجدد از وکالت در طلاق [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : زنی با وکالت از شوهرش طلاق رجعی گرفته و شوهر در عده رجوع کرده آیا زن مجددا می تواند از وکالت بلاعزل قبلی مطلقه شود؟
پاسخ : در صورتی که وکالت برای یک بار بوده نمی تواند ولی اگر مطلق بوده می تواند.

شرايط طلاق دهنده [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : مردی که همسر خود را طلاق می دهد باید چه شرائطی داشته باشد؟
پاسخ : مردى كه همسر خود را طلاق مى‏دهد بايد عاقل و بنابر احتياط واجب بالغ باشد و به اختيار خود طلاق دهد بنابراين طلاق از روى اجبار باطل است و نيز بايد قصد جدّى داشته باشد، بنابراين اگر صيغه طلاق را به شوخى بگويد صحيح نيست.

عدم وجوب طلاق برای زوج اگر زن کراهت داشته باشد [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : اگر زنی از شوهر خود کراهت داشته باشد و حاضر به بخشیدن مهریه به وی باشد آیا بر شوهر واجب است که او را طلاق دهد؟ یا این که شوهر می تواند مالی بیش از مهریه طلب کند تا احتمالا پرداخت آن برای زن مشکل شود و در عمل بدین طریق طلاق ناممکن گردد؟
پاسخ : مرد مجبور نیست او را طلاق دهد ولی اگر کراهت شدید باشد و سازش امکان پذیر نشود سزاوار است از او جدا شود.

 حکم طلاق گرفتن با وکالتی که بر خلاف میل باطنی مرد بوده [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : زن و مردی در زندگی دچار اختلاف میشوند و خانم از آقا میخواهد به جهت اثبات محبت، وکالت محضری به او بدهد تا به زندگی برگردد اما پس از آنکه مرد بر خلاف میل باطنی وکالت طلاق را میدهد زن بلافاصله از آن استفاده میکند و طلاق رجعی میگیرد و مرد را از جاری شدن صیغه طلاق آگاه نمیکند و در محضر بصورت کتبی ادعا میکند در زمان عده مرد رجعت نکرده است و طلاق را رسمی میکند. با توجه به اینکه: اولا مرد به هیچ وجه راضی به طلاق نبوده است ثانیا وکالت طلاق با شرط اخلاقی عدم استفاده داده شده و ثالثا مرد اصلا از جاری شدن طلاق و مدت عده برای رجعت خبر نداشته است و در عین حال در همین مدت عده بارها به زن برای ادامه ی زندگی مراجعه نموده است آیا این طلاق از نظر شرعی صحیح میباشد و زن میتواند ازدواج مجدد بکند؟
پاسخ : از قضیه شخصیه اطلاعی نداریم ولی مطابق آنچه نوشته اید طلاق مزبور باطل است.

طلاق زن شیعه توسط شوهر سنی [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : اگر مرد سنی همسر شیعه اش را طلاق دهد کافی است و زوجه می تواند با فرد دیگر ازدواج نماید؟
پاسخ : اگر مطابق مذهب شیعه طلاق داده، کافی است ولی اگر مطابق مذهب خودش بوده احتیاط واجب آن است که زن نزد عالمی برود تا او را مطابق مذهب شیعه طلاق شرعی دهد؛ سپس در صورت گذراندن عده(اگر آمیزشی داشته اند) می تواند با فرد دیگری ازدواج نماید.

ازدواج و طلاق سفیه [شرایط عقد ]

پرسش : آیا سفیه میتواند ازدواج کند؟ و با چه شرطی میتواند طلاق بگیرد؟
پاسخ : ازدواج و طلاق توسط ولی، در صورتی که ولی شخص سفیه به مصلحت او بداند مانعی ندارد.

حکم پذیرش ادعای شوهر در طلاق دادن همسرش [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : آیا طلاق به مجرّد ادعاى شوهر و این که بگوید: من او را مطلقه نموده ام، ثابت مى شود(تا زن حقّ ازدواج داشته باشد و نفقه ساقط شود) یا این که باید با شهادت دو عادل باشد؟
پاسخ : فقها در این مورد اختلاف دارند، مرحوم محقّق قمى در جامع الشّتات و محقّق یزدى در ملحقات عروه مشروحاً بحث کرده اند و از مجموع ادلّه ظاهر مى شود که طلاق به مجرّد ادّعاى زوج خالى از اشکال نیست، بلکه باید بیّنه اى بر آن قائم شود.

حکم طلاق از شوهر با وکالت مشروط به نپرداختن نفقه با وجود عدم تمکین زن [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : زنی در نکاح خود شرط کرده که اگر شوهرش تا شش ماه، بدون علت شرعی نفقه او را ندهد از طرف شوهرش وکیل باشد که طلاق خود را جاری کند. و از روز سوم ازدواج می رود اروپا بدون اینکه به شوهر خود تمکینی داشته باشد، و معلوم است که در شریعت نفقه زن وقتی بر شوهر واجب است که زن تمکین داشته باشد. حال این زن رفته بعد از یک سال پیش یک روحانی نا شناس طبق شرطی که در ضمن عقد کرده بدون اینکه به شوهرش تمکین داشته باشد، طلاق خود را جاری کرده. آیا از جهت شرعی طبق توضیحی که داده شد، این طلاق درست است یا نه؟
پاسخ : طلاق مزبور شرعا باطل است.

عدم جواز دخالت قیّم مرد محجور در امر طلاق [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : آیا قیّم مرد محجور می تواند با طلاق توافقی همسر وی موافقت کند؟
پاسخ : این کار جایز نیست مگر اینکه زن در عسر و حرج شدید باشد.

بذل مال در طلاق خلع توسط زوجه در مرض موت [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : اگر زوجه در مرض منجر به فوت، در حالى که شعور کافى دارد مالی برای طلاق خُلع بذل نماید طلاق صحیح است؟ در صورتى که بذل زوجه زاید بر ثلث مال او باشد چه حکمى دارد؟
پاسخ : در هر حال اشکال ندارد.

چگونگى طلاق شخص ديوانه يا صغير [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : طلاق شخص دیوانه یا صغیر چگونه انجام می شود؟
پاسخ : پدر و جدّ پدرى ديوانه مى توانند زن او را در صورت مصلحت طلاق دهند، امّا ولىّ صغير اگر همسر دائمى براى او عقد كرده است بنابر احتياط واجب نمى تواند او را طلاق دهد، امّا اگر همسر موقّت براى او عقد كرده مى تواند باقيمانده مدّت را در صورت مصلحت ببخشد.

طلاق زن به استناد قاعده ی «لاضرر» [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : آیا قاضی می تواند زن را بر اساس قاعده ی «لاضرر» طلاق دهد؟ نوع این طلاق چیست؟
پاسخ : در صورتی که ضرر مهمی وجود داشته باشد مثل این که زوجه در عسر و حرج شدید از ناحیه زوج قرار گیرد، قاضی حق دارد او را طلاق دهد و در این صورت زوج حق رجوع ندارد.

صحت توکیل زن در طلاق به شرط بذل مهریه [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : اگر مردی به همسرش بگوید: مهریه را به من ببخش تا به تو وکالت شش ماهه در طلاق بدهم؛ آیا این کار صحیح می باشد؟ و چنانچه زن در این مدت طلاق نگرفت، حق مهریه دارد؟
پاسخ : اصل این کار درست است و اگر شش ماه گذشت و طلاق نگرفت حق مهریه ندارد.

استفاده مجدد از وکالت در طلاق [شرایط طلاق دهنده]

پرسش : زنی با وکالت از شوهرش طلاق رجعی گرفته و شوهر در عده رجوع کرده آیا زن مجددا می تواند از وکالت بلاعزل قبلی مطلقه شود؟
پاسخ : در صورتی که وکالت برای یک بار بوده نمی تواند ولی اگر مطلق بوده می تواند.
تعداد صفحات : 1