پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

بخشش قسمتی از مهریه به شخص ثالث با شرط ضمن عقد [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر زوج شخص ثالث را در مهریه شریک نکند، ولی در ضمن عقد ازدواج با زوجه شرط کند مقدار معین از مهریه را زوجه به شخص ثالث بدهد، صحیح است؟
پاسخ : البته چیزی به عنوان مهریه به شخص ثالث نمی توان داد اما تعیین پرداخت مالی به عنوان شرط ضمن عقد برای او مانعی ندارد.

 مطالبه مهریه ای که راضی به صرف آن در امور خیریه شده [بخشش مهریه ]

پرسش : اگرمردی زمینی که مهریه زنش کرده باشد و زنش را راضی کرده زمینش را بفروشد و صرف امور خیره کند و بعد از چند ماه زن دوم اختیار کند تکلیف زن اول چیست.؟ البته نیت زن دوم گرفتن داشته بدون اطلاع زن اولش. در مورد طلاق داریم که معظم له می فرمایند به امید ادامه زندگی بوده می تواند از بخشش خود برگردد و در آن جا به این که شرط کرده باشد یا نه؛ اشاره ای ندارند؛ آیا این جا نیز مشابه آن جا است؟ یا حتما باید شرط کرده باشد که زن دوم نگیری؟
پاسخ : اینجا زن حق ندارد چیزی مطالبه نماید.

واگذاری حق طلاق در برابر بخشش مهریه [بخشش مهریه ]

پرسش : آیا می‌توان مهریه را با حق طلاق به‌گونه‌ای که هرگز مهر و مهرالمثل قابل‌اجرا نباشد، معاوضه کرد؟
پاسخ : حق طلاق قابل‌واگذاری نیست ولی می‌تواند بگوید وکالت در طلاق را به تو می‌دهم در برابر اینکه مهریه را به من ببخشی.

واگذاری حضانت در برابر بخشش مهریه [بخشش مهریه ]

پرسش : آیا می‌توان حضانت فرزندانی که بیش از 7 سال دارند را در قبال بذل مهریه زن به زوج برای همیشه به مادر دارد؟
پاسخ : در فرض سؤال مانعی ندارد.

ادعای زن مبنی بر اجبار به بخشش مهریه بعد فوت شوهر [بخشش مهریه ]

پرسش : خانمی به اصرار شوهر و تحت فشار روحی به دلیل این که شوهر می گوید نمی خواهم به تو دینی داشته باشم برای حفظ علاقه شوهر و زندگی به صورت لفظی مجبور شده به شوهرش اعلام کند مهریه را بخشیده ام و مد نظرش این نبوده که اگر شوهر فوت کرد به خانواده پدر شوهرش بخشیده باشد و هیچ سند و مدرکی هم در این خصوص امضا نشده است، حال شوهر فوت نموده و خانواده پدرشوهر اصرار دارند که با توجه به این که شما تحت آن شرایط لفظا اعلام به بخشش کرده ای حق گرفتن مهریه را نداری، حق با کدام طرف است؟
پاسخ : اگر بتوانید با دلیل معتبر ثابت کنید که در این بخشش مجبور بوده اید می توانید مهریه را دریافت کنید.

بخشش مهریه تا زنده بودن مرد [بخشش مهریه ]

پرسش : زنی در گفت و گو های زن و شوهری برای جلب رضایت و محبت شوهر لفظا گفته که مهرم را بخشیدم یا نمی گیرم و منظورش این بوده که از شوهرش بابت مهریه شکایت نمی کند و در زندگی طلب نمی کند و منظور او این نبوده که اگر شوهرم فوت کرد هم نمی خواهم مهر را بگیرم و یا می خواهم به دیگر وراث بدهم، آیا پس از فوت شوهرش می تواند درخواست مهریه کند؟
پاسخ : هر گاه منظورتان این نبوده که در صورت فوت نیز به او می بخشید، می توانید بعد از فوت او مهریه را از اموال به جا مانده از ایشان مطالبه کنید.

مهریه در صورت بازگشت از حضانتی که در برابر مهریه بوده [بخشش مهریه ]

پرسش : مردی همسرش را طلاق داده و در مقابل مهریه حق حضانت را به همسرش داده ولی همسرش ازدواج‌کرده. آیا مرد می‌تواند دخترش را که الآن 7 سال دارد از همسر اولش بگیرد؟
پاسخ : درصورتی‌که ماندن بچه در نزد زن مشکلی ایجاد نکند بهتر است با آن موافقت کند و اگر مشکلی ایجاد می‌کند احتیاط آن است که مهریه را بدهد و بچه را پس بگیرد.

ادّعای صوری بودن معامله و بخشش مهریه [بخشش مهریه ]

پرسش : زن‌وشوهری زمینی را مشترکا خریداری کرده‌اند، زن یک‌سوم مبلغ را پرداخت کرده ولی سه دانگ زمین به نام او شده است، برای این زمین به نام هردوام گرفته‌شده است، ولی بعداً شوهر ادعا می‌کند که به‌صورت صوری زمین را به نام او کرده است و اگر زن می‌خواهد سه دانگ زمین برای او باشد، باید مهریه‌ی خود را ببخشد، آیا این ادعا صحیح است و شوهر می‌تواند تصرف نماید؟
پاسخ : در فرض سؤال، ادّعای صوری بودن از سوی شوهر وجهی ندارد.

بخشش مهریه ای که فرد دیگر پرداخت کرده در طلاق خلع [بخشش مهریه ]

پرسش : در عقد ازدواج مادر داماد 2 دانگ از منزل مسكوني خود را به عنوان بخشی از مهریه به عروس خود داده و سند به نام زوجه صادر مي گردد پس از مدتي زوجه مهريه و كليه حق و حقوق خود را به زوج بذل نموده و طلاق خلع جاري مي شود حال دو دانگ منزل مذكور بايد به زوج برگردد يا مادر او؟
پاسخ : به زوج بر می گردد.

بخشیدن مهریه به شرط خواندن نماز قضای زن توسط شوهر [بخشش مهریه ]

پرسش : آیا زن میتواند وصیت کند مهریه ام را میبخشم به شرطی که بعد از فوتم نماز قضای 7 ساله من را بخوانی؟
پاسخ : اشکال ندارد.

عدول از بخشش مهریه [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر خانمی مهریه‌اش را ببخشد دوباره می‌تواند مطالبه نماید؟
پاسخ : هرگاه بر ذمّه شوهر بوده و زوجه آن را بخشيده است قابل بازگشت نيست مگر اينكه بخشيدن به‌قصد ادامه زوجیت بوده ولى زوج بخواهد او را طلاق دهد كه در اين صورت می‌تواند باز پس بگيرد؛ و هرگاه مَهر عين خارجى بوده. تنها درصورتی‌که مهر بدون تغيير مهمی موجود باشد و بين زن و شوهر خويشاوندى نسبى نباشد عدول مانعى ندارد.

مطالبه مهریه بعد از بخشش مشروط [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر خانمی چندین مرتبه مهریه‌ی خود را با شرط بخشیده باشد، ولی نمی‌داند که آیا با هر دفعه بخشیدن شرط را نیز ذکر کرده است یا نه در این صورت می‌تواند مهریه‌ی خود را مطالبه نماید؟
پاسخ : هرگاه احتمال می‌دهد مشروط بوده و به‌شرط عمل نشده مهریه‌اش به حال خود باقی است.

باطل کردن ابراء مهریه توسط شوهر [بخشش مهریه ]

پرسش : همسرم در دفتر اسناد رسمی مهریه خود را از 680 سکه به 5 سکه ابراء کرد و پس از گذشت دو سال خودم به دفتر خانه مراجعه کرده و سند ابراء همسرم را باطل نمودم آیا همسرم میتواند 680 سکه مهریه را مطالبه کند؟
پاسخ : ابراء را نمی توان باطل کرد و در فرض سوال زن نمی تواند مطالبه کند مگر اینکه مرد خودش مایل باشد بپردازد.

بری الذمه کردن زبانی [متفرقه قرض]

پرسش : اگر از کسی پولی را طلبکار باشیم و او را بری الذمه کنیم و بر زبان هم جاری کنیم حکم چه می شود؟ آیا این بخشش زبانی و بری الذمه کردن زبانی را کسی بشنود یا نشوند در حکم تاثیری دارد؟ زنی در گوش شوهر از دنیا رفته اش می گوید مهریه ام را بخشیدم، آیا بعدا می تواند طلب اخذ مهریه کند؟
پاسخ : هنگامی که ببخشد نمی تواند طلب کند شنیدن یا نشنیدن دیگران اثری ندارد.

بدهکار نبودن زن در صورت بخشش مهریه قبل از نزدیکی [بخشش مهریه ]

پرسش : آیا این مطلب ازنظر معظم له صحیح است: اگر زن قبل از دخول مهریه‌ی خود را ببخشد و مرد بعدازآن درحالی‌که هنوز زن باکره است او را طلاق بدهد، زن نیمی از مهریه را بدهکار است.
پاسخ : در فرض سؤال ما این مطلب را قبول نداریم و احتیاط آن است که مصالحه کنند.

رجوع به مهریه‌ای که بعد از فوت همسر بخشیده [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر مردی بميرد و همسرش بعد از نماز ميت مهر خود را حلال كند، اما بعد از چند ماه مطالبه نماید، حكم آن چيست؟
پاسخ : اگر بخشیده نمی‌تواند طلب کند.

بخشیدن مهریه حج با وجود استطاعت [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر دختري مهريه اش را ببخشد حتی حجي که در مهريه اش ذکر شده را نيز ببخشد اگر مستطیع بوده بخشش معتبر است؟
پاسخ : در فرض استطاعت بخشش او از نظر تکلیفی جایز نبوده ولی اگر بخشیده باشد هر چند کار حرامی کرده ولی بخشش صحیح است.

بخشیدن مهریه به فرزندان [بخشش مهریه ]

پرسش : همسر من از روز اول از اینکه ۱۲۴ سکه و عتبات مهریه بنده کردن پشیمان هستند و دائم از من میخواهند که به ایشان ببخشم، من دوتا بچه دارم؛ آیا میتوانم مهریه ام را به بچه هام ببخشم؛ یعنی در صورتی که بچه ها بخواهند و به سن قانونی برسند بتوانند از پدرشان مهریه من را بگیرند؟ آیا چنین چیزی ممکن است؟
پاسخ : مانعی ندارد ولی چون مهریه سنگین است تعدیل آن شایسته است.

بخشیدن مهریه‌ای که حج تمتع است [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر مهرخانمی حج تمتع باشد می‌تواند ببخشد؟
پاسخ : درصورتی‌که مهریّه حداقل به مقدار هزینه‌های حج باشد و مطالبه آن از شوهر مشکل خاصی برای زن ایجاد نکند، مستطیع محسوب می‌شود و باید برای دریافت آن و ثبت‌نام حج اقدام کند.

بخشیدن مبلغی که از داماد به‌عنوان جهیزیه گرفته می‌شود [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر پدر دختر همان پول را که از داماد می‌گیرد مهریّه دخترش قرار دهد، به این معنا که دختر مبلغ را کاملاً از شوهرش به‌عنوان مهریّه خود اخذ کند، هر مقدار که خواست براى خودش جهیزیه تهیّه کند و اضافه آن را به پدر یا مادر و یا برادر خود هبه کند، آیا براى آن‌ها حلال است؟
پاسخ : درصورتی‌که مهریّه و شیربها را دختر به‌صورت مهریه از شوهر بگیرد و مقدارى از آن را صرف تهیّه جهیزیه نماید و اضافى آن را به هر کس بدهد جایز است.

شرایط اقرار به بخشش مهریه [اقرار]

پرسش : زوجۀ این‌جانب، در مجالس مختلف، نزد افرادی موثّق، اقرار به بخشش مهریه‌اش کرده است و بیان کرده که (من مهریه‌ام را قبلاً به همسرم بخشیده‌ام)؛ سؤال این است که اگر شاهدانِ بر اقرار به بخشش مهریه، شهادت بدهند که ما شنیده‌ایم که زوجه، چنین اقراری کرده است، ازنظر فقهی و احکام کتاب القضاء، برائت ذمّۀ بنده ثابت می‌شود؟
پاسخ : درصورتی‌که حداقل دو شاهد مرد شهادت به بخشش مهریه توسط زوجه بدهند زوج نسبت به مهریه بری الذمه می‌شود ولی درصورتی‌که مهریه در ذمه‌ی زوج نباشد و نسبت فامیلی نسبی نداشته باشند زوجه حق رجوع به هبه را دارد.

مشروط کردن بخشش مهریه به عدم ازدواج مجدّد مرد [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر زن مهریّه خود را به مردش ببخشد و بگوید: به‌شرط آن‌که تا وقتی‌که من زنده هستم زن دوّمى نگیری، در این صورت: الف) آیا این شرط ازنظر شرعى صحیح است؟ ب) اگر مرد خلاف شرط عمل کند، زن اوّل و زن دوّم نسبت به مرد چه حکمى پیدا می‌کنند؟
پاسخ : الف: اشکالى ندارد. ب: چنانچه مرد از این شرط تخلّف کند و ازدواج نماید ازدواجش صحیح است ولى زن می‌تواند مهریّه‌اش را باز پس بگیرد، بنابراین زن دوّم حرام نیست.

حکم بخشیدن مهریه قبل از عقد [بخشش مهریه ]

پرسش : اگر زنى قبل از عقد مهریّه خویش را چه در نکاح دائم یا موقّت ببخشد، آیا می‌توان صیغه عقد را بدون مهریّه خواند؟
پاسخ : در عقد موقّت لازم است مدّت و مهریّه هر دو معلوم باشد، امّا در عقد دائم قرار ندادن مهریّه ضررى نمی‌زند و عقد صحیح است؛ و بخشیدن مهریّه قبل از عقد معنا ندارد.
تعداد صفحات : 1